Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Gunnar Johanssons teori om Hörnefors Grönland

Hörnefors historia

Startsida

Gunnar Johanssons teori om Hörnefors Grönland

Fenomenet Grönland i Hörnefors hänger sig kvar som en obesvarad fråga på Becken-Webben. På ett drygt 100 år gammalt vykort hänvisade avsändaren ”Lambert” till ”Grönland” då han skickade sin hälsning till ”kranskullan Hanna Kvarström” i Stockholm. I den här artikeln ställer vi oss frågan - vad avsåg Lambert med "Grönland"?

Grönland vykort 1908

Bild 1 Här ses det vykort som Erik Idhult skickade till Redaktionen 2015 (se tidigare artiklar-1 nr-2 och nr-3), som visar Hörnefors Ungdomsförening. Det handskrivna vykortet poststämplades 1908 och nämner: "Grönland, idag söndag, tack skall du ha för kortet lilla kranskulla" (som Erik tolkat handstilen). Kranskullan hette fröken Hanna Kvarnström. Förlaget hette Amedé i Holmsund.

Fakta i fallet utgörs dels av att vykortets motiv återger den då nybyggda skolan i Hörnefors, med dansande Hörnefors Ungdomsföreningen i förgrunden. Det andra säger oss att vykortet poststämplats ”Hörneå 1908”, och således skickades från orten. "Hörneå" avsåg postkontoret i det dåtida ”Hörnefors” som byggdes upp runt vattendraget Hörneå och byarna Beck och Hörne. 

Teori 1) skickades till Redaktionen av Gunnar Johansson 2015-12-09, som skrev:

Hej!
Min teori om namnet Grönland grundar sig på hur jag ofta beskriver min hembygd för släkt och vänner, "här uppe, Nordpolens närmaste granne", "Bottenviken, den isigaste av alla oceaner" och liknande metaforer. Kanske tänkte Lambert likadant, "detta land, så likt Grönland".

Mvh, Gunnar Johansson

Teori 2) avser ”smeknamn” på olika flerfamiljshus. ”Edens Lustgård”, ”Paradiset”, och ”Nordpolen” var uttryck för olika hus byggda vid tidigt 1900-tal för arbetare vid den då nystartade Hörnefors Sulfitfabrik. Kan det förhålla sig så att Lambert refererade till sin egen bostad ”Grönland”?

Hörnefors Ungdomsförening

Bild 2. Här ses det vykort som Ulla Lindström skickade till Redaktionen 2014 (se tidigare artikel). Återigen berättas om Hörnefors Ungdomsförening, med ungefär samma motiv. Men, huset i bakgrunden (till vänster) är inte detsamma som i bild 1. Farstukvisten (till höger) är däremot densamma, och identiskt foto som i bild 1. Farstun är däremot inte den som ses på husen i vare sig bild 1 eller bild 2. Förlaget var detsamma, Amedé i Holmsund.

Teori 3) lanserades av skribenten - om att Grönland avsåg den uppodlade marken på Ågern, som röjts upp som följd av Fabrikens tillkomst och det samhälle som byggdes upp. Denna teori förkastades inledningsvis av skribenten själv, att Ågern inte var bördig mark då den kommit upp av landhöjning ur havet för bara några hundra år sedan. Å andra sidan visar vykortet ett flertal odlade tegar i anslutning till skolhuset, och att Grönland kanske avsåg ett ”grönsaksland” eller stor ”grönyta” runt den nya skolan och den nya ”Rosornas Kyrka”.

Gunnar Engström, 2015-12-12

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se